Årsag

Generelt om hæmorider

Hæmorider er et ord eller lidelse, vi danskere ikke taler meget om, da mange mennesker sandsynligvis anser hæmorider for et semi-tabubelagt og ikke mindst pinligt emne. Hvorfor? Fordi hæmorider er en intim sag. Lad os sige det, som det er: Hæmorider opstår i og udenfor anus/endetarmsåbningen. Placeringen gør, at lidelsen er usynlig for omverdenen, og derfor ikke et oplagt samtaleemne, eller noget, andre kan spørge ind til, som hvis man havde et hævet øje. Hæmorider bliver typisk bragt på banen, når det er ment som en joke, og der skal gøres grin med nogen. Resultat = tabuemne, og få personer gør noget ved det.

Men lad os nu holde hovedet koldt. Hæmorider er meget almindelige og i langt de fleste tilfælde harmløse. Irriterende for nogle personer, men harmløse. Faktum er, at overraskende mange mennesker har oplevet eller vil opleve irritationen med hæmorider. Nogle personer vil endda have hæmorider i en mindre grad uden gener. Faktisk har over halvdelen af alle danskere over 50 år hæmorider. Lidelsen er dog ikke aldersbaseret, og kan ramme yngre personer, men hæmorider forekommer hyppigere, jo ældre man er.

Hvad er hæmorider og har jeg en?

 

dette er en haemorideHæmorider er en slags åreknuder (udvidede blodårer under huden), der sidder i og omkring endetarmsåbningen.

Har du opdaget blod på toiletpapiret efter du har været på toilettet, og haft en øm fornemmelse omkring anus? Så er du sandsynligvis blevet offer for en hæmoride. Vær opmærksom på, at hæmorider er godartede og derfor ufarlige, men tjek alligevel med din læge, da du kan være ramt af en mere alvorlig tarmsygdom, hvis symptomer blandt andet kan vise sig ved blødning fra endetarmen. En smertefuld tilstand kan komme ud af kontrol, hvis tilstanden ikke bliver behandlet i tide, og kan i værste tilfælde betyde et kirurgisk indgreb. Hvis du gør noget ved problemet hurtigt, har du bedre chancer for minimal gene og forhåbentligt forsvinder den bagefter, og du undgår operation.

Indre og udvendige hæmorider

Hæmorider kan sætte sig både ind- og udvendigt på endetarmen. Ikke alle oplever smerter eller ømhed, men symptomerne er fælles: Kløe ved endetarmen, blødning eller smerter, når du har været på toilettet.

Indre hæmorider sidder indenfor ringmusklen og ofte usynlige udefra. Hvis du har en mistanke for en indvendig, kan du selv føle efter med en finger. Hæmoriden føles som en lille udposning.

Ydre opstår som udposninger i selve endetarmsåbningen eller i nogle tilfælde lige indenfor. Hvis dette er tilfældet, bliver de skubbet ud ved afføring, og du bør derfor skubbe dem blidt tilbage bagefter. Husk at vaske hænder grundigt! Brug eventuelt handsker og vaseline.

Hvorfor har jeg fået en hæmoride?

Hæmorider kan være forårsaget af mange udefrakommende faktorer, men her er en oversigt.

Årsager til hæmorider:

  • Overvægt
  • Stillesiddende arbejde (fx chauffører og kontoransatte)
  • Forstoppelse (medicinsk eller kostrelateret)
  • Diarré
  • Kulde
  • Graviditet
  • For lang tid på toilettet (og du presser for hårdt)
  • Dårlig toilethygiejne

Vær opmærksom på, at hæmorider kan forveksles med marisker, der også sidder i området omkring anus. En marisk er en løs hudlap, der er tilbage efter en tidligere hæmoride. Marisker er ufarlige og sjældent giver gener i form at blod eller ømhed. På samme måde som hæmorider, så husk god hygiejne. Gå en tur på apoteket, hvor du kan få hæmoridecreme uden recept.