Kan jeg selv gøre noget for at komme af med hæmorider?

Hvis du kan udelukke graviditet og/eller stillesiddende arbejde, kan du begynde med at revidere din kost og aktivitetsniveau. Forstoppelse og hæmorider har en fællesfjende: Fibre. En øget fiberrig kost kan sætte gang i tarmene, og muligvis gøre det af med hæmoriderne, men som minimum lindre irritationen. Samtidig kan du benytte en hæmoreridecreme fra apotekets håndkøbsudvalg, som forhåbentligt kan afhjælpe problemet. Eller små du tilbage til lægen.

Kostændringer og motion

Helt lavpraktisk handler det om at holde afføringen blød, så du undgår forstoppelse, og den kan passere gennem tarmene uden at forårsage unødvendigt pres.

Anbefaling: Spis mere frugt, groft brød med kerner, rugbrød og havregryn. Husk at drikke godt med vand (1,5-2 liter om dagen), hvis du har øget dit fiberindtag, da fiberen udvider sig, og opsuger en del væske i tarmen og kan medføre en udtørring af tarmen og din krop. Det er en god idé at gå på toiletter, så snart du føler trang til det, så du undgår at irritere endetarmen med unødvendigt pres.

En potentiel bonus ved et større indtag af fibre over længere tid kan hos nogle personer betyde vægttab. Vægttab vil samtidig – formentlig – betyde en smertenedsættelse og for nogle forsvinder hæmoriderne af sig selv. Motion har altid været en rigtig god idé for alle mennesker, og det gælder i høj grad også for personer, der døjer med hæmorider. Dit tarmsystem bliver nemlig holdt i gang med motion, der stærkt kan anbefales. Det hjælper dog ikke at ændre kostvaner og dyrke fornuftig motion, hvis du hyppigt indtager alkohol større mængder og ryger tobak.

Uhensigtsmæssige toiletvaner

Mange nyder en stille stund på tønden med avisen eller en tegneserie – især mænd. For nogle betyder det netop dét – en stille og rolig stund. For andre er det et tegn på forstoppelse eller at de har svært at komme af med afføringen. Flere personer har desuden den (fejlagtige) opfattelse, at man selv kontrollerer naturen, og udskyder derfor toiletbesøg, til de har tid. Det resulterer i, at de hele tiden har noget i endetarmen, som skulle have været ude. Det er der, problemet med hæmorider kan opstå.

Lyt til din krop, og gå på toilettet, når du skal. Den optimale stilling er foroverbøjet og undgå at presse.

Du må holde dig, til vi kommer hjem

Børn bliver ofte bedt om at holde sig, når de er væk hjemmet, fordi der ikke er et toilet i nærheden. Når børnene begynder i skole eller hvis de bøger fremmede, bliver de måske for flove, fordi det lugter at lave nummer to. Så vil de hellere holde sig, til de kommer hjem. Den handling og mentalitet vil manifestere sig hele vejen til voksenlivet, hvor hæmorider har potentiale for at dukke op.