Hvordan bliver hæmorider behandlet?

Lokal behandling

Du kan lindre irritation og kløe med bedøvende salver, og du kan begynde med en hæmoridecreme, der kan købes i håndkøb. Lokalbedøvelse får blodårerne til at trække sig sammen, og salven er samtidig desinficerende og modvirker hudirritation. De fremgangsmåder, du selv kan gøre er faktisk de vigtigste. Der er flere ting, du kan gøre og ikke gøre for enten at leve med minimale gener, eller komme hæmoriderne helt til livs. Se gode råd her.

Hos lægen

Hvis du har forsøgt dig med de anbefalede råd og et håndkøbsprodukt, og det ikke har medført en forbedring, og du stadig har ondt, skal du kontakte din læge. Du bør ikke konkludere, at du har hæmorider på egen hånd uden professionel undersøgelse. Lad lægen diagnosticere dig.

Lægen, typisk kirurgen, vil føle op i endetarmen med en finger og derefter foretage en kikkertundersøgelse (ano-rektoskopi) af den nederste del af tarmen. Der bør også tages en undersøgelse højere oppe i tarmen, hvis der har været blødning. Metoden gør samtidig, at din læge kan udelukke kræft i endetarmen eller den nedre del af tyktarmen.

Behandlingsmetoder med og uden læge

  • Grad 1: Afføringsmiddel og uparfumeret salve. Har du smerter, kan du anvende lokalbedøvende salve. Mange salver dæmper også betændelse, lindrer ømhed og mindsker kløen. Stikpiller kan vise sig at v ære mindre effektive, da de forsvinder ind i endetarmen og passerer det område, de skal påvirke.
  • Grad 2: Ambulant behandling med en gummielastik.

At placere en lille gummielastik omkring halsen på hæmoriden, er en meget almindelig metode. Som resultat stopper blodforsyningen til hæmoriden, og den vil visne og falde af. Dette er den mest effektive og mindst generende metode på dette stadie. Indgrebet er ambulant og uden bedøvelse. Har du mere end én hæmoride, kan man behandle op til tre på en behandling, der eventuelt kan gentages efter få uger. Successraten er 80%, der ikke oplever tilbagevendende hæmorider.

  • Grad 3: Kan eventuelt løses med gummielastik som overstående ellers sker det typisk ved kirurgisk fjernelse.
  • Grad 4: Kirurgisk fjernelse enten med lokalbedøvelse eller narkose, afhængigt af, hvor stor og hvor hæmoriden er. Smertefulde og blodfyldte buler vil få et indgreb, der går ud på, at lægge et snit i bulen, så den kan blive tømt for blod. Denne metode betyder desværre ubehag lige efter indgrebet. Læger anbefaler desuden kun operation til de patienter, der er meget generet.

Den nyeste behandling på markedet for hæmorider hedder THD, og tilbydes få stedet i landet. Denne operation består i at lukke de indvendige blodkar ned til hæmoriderne. lægen benytter en såkaldt ultralydsonde. Som resultat skrumper hæmoriderne ind, og du undgår kirurgisk indgreb, hvor de bliver skåret bort. THD er et forholdsvis mindre indgreb, og du slipper for udvendige sår.

Vær opmærksom på, at hæmorider ofte er en kronisk tilstand og tilbagevendende. Selvom du oplever en forbedring, kan hæmorider desværre hurtigt vende tilbage, hvis der er kommet for meget pres mod endetarmsåbningen. Hvis problemet vedbliver, vil lægen sandsynligvis anbefale operation. Læs mere om gode råd om sundhed her.

Til sidst: Husk nu hygiejnen. Efter du har været på toilettet, kan du udover blødt toiletpapir med fordel kombinere med intimservietter.