Vi lever nu i et samfund, hvor størstedelen af arbejdsstyrken sidder i flere timer foran en skærm. Tæt på hver femte ansatte bruger mere end ¾ af deres tid på en kontorstol. Dette bliver kategoriseret som stillesiddende arbejde. Stillesiddende arbejde har desværre en del fysiske medførende problemer.
- 80 % af de personer, der har en dagligdag foran computerskærmen lider af helbredsproblemer med jævne mellemrum.
- 2/3 oplever spændinger og smerter i skudler og nakke.
- Mere end 50% har problemer med ryggen.
- 45% har hovedpine og synsproblemer.
- 44% af erhvervsaktive danskere sidder på en kontorstol minimum seks timer dagligt.
Denne inaktivitet og mange timer på stolen er for mange forbundet med skader og sundhedsproblemer. Især pc-arbejde involverer gentagne bevægelser både på mus og tastatur, der betyder ensformige og fastlåste arbejdsstillinger. Udover hjertekarsygdomme, skader i muskler, knogler og ledbånd kan stillesiddende arbejde også medføre hæmorider. Hvis du har fået konstateret hæmorider hos lægen, kan du kan lindre dem med hæmoridecreme. Der er derudover en lang række praktisk og fysiske foranstaltninger, du kan foretage dig for at komme hæmoriderne til livs.
Hvad kan jeg gøre, når jeg er på arbejde?
Det er utrolig vigtigt at prioritere fysisk aktivitet, der kan kompensere for de mange timer foran skærmen. Ca. 50% af de anmeldte arbejdsbetingede problemer i Danmark er på grund af smerter i muskler, led og sener. Typisk er årsagen computer- og stillesiddende arbejde. Hvis du er en af de personer, der sidder ned meget af dagen, er der meget, du kan gøre for at forebygge.
Kontoransatte i dag skal supplere deres stillesiddende arbejde med bevægelse. Her er nogle forslag og gode råd:
- Få en dialog i gang med din chef og kolleger. Find ud af, hvordan I sammen kan komme op af stolen, og samtidig være effektive.
- Tag et kig på din kontorstol. Du sidder typisk minimum seks timer på den. Derfor er det vigtigt at variere din arbejdsstilling. Er den indstillet korrekt? Og hvad med dit skrivebord?
- Hvis du har et hæve-sænkebord – så brug det! Opbyg en rutine. Begynd for eksempel med at hæve bordet en gang før frokost og en gang efter.
- Brug trapperne i stedet for elevatoren. Din krop og ryg vil takke dig.
- Hvis du taler meget i telefon, så hold walk & talk møder. Ved at bevæge dig samtidig med, at du taler, giver det dig mere energi og det er mere effektivt, når du kommer væk fra stolen og strækker benene.
- Når du skal have en kop kaffe eller noget at drikke, så gå en lille omvej, hvis det er muligt.
- Hold ”mikropauser” og fjern fokus fra skærmen et par minutter. Det gør godt både for kroppen og sindet at få et nyt input.
- Spørg din chef efter en skumgummibold til at forebyggelse tennisarm. Brug den fx, når du taler i telefon eller læser mails.
Motion i fritiden hjælper dig i det lange løb, men ved at inkorporere minipauser og mere bevægelse på arbejdspladsen får du mere energi, og mange oplever færre sygedage. Fysisk aktivitet medfører samtidig mere effektive medarbejdere med mere fysisk og mentalt overskud. Husk, at hvis du ikke tidligere har fokuseret så meget på motion og arbejdsstillinger, er de mange råd og vejledninger ikke bare for at du skal gøre det for at gøre det. Det hjælper. Så prøv det.