Hæmorider – tabu eller ej?

Mange personer holder helst pinlige og ”ulækre” vækster eller lidelser for dem selv. Det samme gælder for hæmorider. Tabuet er dog så småt ved at blive brudt. I hvert fald af kvinder på nettet. Der er adskillige danske forums som altomboern.dk, min-mave.dk og baby.dk, hvor typisk (gravide) kvinder lufter deres problemer og erfaringer med andre i samme situation.

Ved at benytte nettets mange muligheder som hjælp og for nogle mennesker i anonym form, er det nemmere for nogle at komme ud af busken og åbne op omkring noget så flovt og uattraktivt, men fuldstændig normalt, som hæmorider.

50% af danskerne kommer til at stifte bekendtskab med en eller flere hæmorider i deres liv. Hæmorider opstår forholdsvis nemt ved ufarlige ting som fx stillesiddende arbejde, men også ved forstoppelse eller graviditet. Hæmorider opstår på grund af pres på blodårene i og omkring endetarmsåbningen. Hos apoteket kan du blandt andet få hæmoridecreme, som er den af håndkøbsudvalget.

Gravide kvinder er derfor i risikogruppen, fordi når baby vokser inde i maven, vokser livmoderen tilsvarende og lægger pres på bækkenet, der igen påvirker blodårerne omkring endetarmsåbningen.

Konsekvens af fødsel

Gravide kvinder eller kvinder, der har født, har for det meste en tendens til at blive mere hårdføre efter en fødsel. Mange har en ”okay” oplevelse, mens rigtig mange kvinder husker en forfærdelig fødsel i et timelangt smertehelvede.

Resultat

Men. Det kan ikke være så skidt, at det ikke er godt for noget, som man siger. Alle de ting, kvinder oplever på egen krop, gør at de bliver nødt til at håndtere det, og eventuelt gøre noget ved det.

I mange indlæg på de forskellige sites, skriver flere kvinder til hinanden, at de er rigtig glade for, at andre tager emnet om omkring tabubelagte emner op, i det her tilfælde hæmorider. En skriver noget i stil med ”hold da op, hvor er jeg glad for, at andre tager emnet op. Det havde jeg nok ikke selv gjort”, og der en utallige af den slags eksempler. Efterspørgslen på andres historier, råd og behandlinger er altså efterspurgt, og det betyder takket være de overfornævnte babyforums

Åbenhed og humor

Så er der selvfølgelig de personer, der taler åbent om alt i alle tænkelige situationer, som over aftenkaffen. Der bliver ord som skede, sprækker, sting, numsehul og hæmorider eller blomkålsdims brugt i – ja – flæng.

Når én tager førertrøjen, så følger mange med, fordi de ikke tør gøre det eller ikke har tænkt over, at andre kvinder står i samme situation. Nogle kvinder er måske ikke trygge ved at tale med deres partner om det, og tyer til nettet og/eller veninder i stedet. Det er der heller ikke noget nyt i. Ligegyldigt, hvem der gør hvad, så er det utrolig positivt at, i det her tilfælde kvinder, kan blive oplyst i et mere eller mindre lukket forum.

Hvis du har svært at tale eller endda skrive om det, så husk på at 50% af den danske vokse befolkning enten har, har haft eller vil få hæmorider. Og hvis du har et spørgsmål, så brug humor for pokker. Nok kan hæmorider være både grimme, ømme, kløende og ubehagelige, men nogle gange hjælper man allerede sig selv en lille del af vejen med en humoristisk eller sarkastisk tilgang.

Din krop er ikke ødelagt. Du er en tiger, der har tjent sine striber.