Hæmorider er ikke ligefrem noget, man forbinder med noget positivt. Det er udposninger af blodårer i endetarmen, og kan virke meget irriterende generelt og især i forbindelse med toiletbesøg. Nogle er meget plaget af hæmorider, mens andre kun får dem i forbindelse med graviditet. Der findes en lang række behandlingsmuligheder, som indebærer alt lige fra stikpiller til kirurgisk indgreb. Dog er følgerne af en operation enormt smertefulde, og derfor skal man gøre op med sig selv, om det er det værd. Hvis man døjer med hæmorider som gravid, kan det også sagtens være, at de går væk helt af sig selv, og uden at man behøver nogen form for behandling.
Hvor er sammenhængen?
Emnet om hæmorider er en smule tabubelagt. Derfor ved gravide kvinder ikke altid, at det at være plaget af hæmorider i graviditeten, er ganske normalt. Der er nemlig mange kvinder, der kommer til at døje med hæmorider, og i nogle tilfælde dukker de først op i 2. eller 3. graviditet.
Gravide kvinder har større tendens til at udvikle hæmorider, idet deres livmoder konstant vokser, og trykker ned i bækkenet. På den måde øges presset mod blodkarrene ved endetarmen, ligesom blodet fra bækkenet har sværere ved at løbe tilbage. Udover dette døjer mange gravide med forstoppelse, hvilket blot gør risikoen for at udvikle hæmorider større.
I langt de fleste tilfælde forsvinder hæmoriden, når barnet er født. Dog er der større chance for, at lidelsen vender tilbage. Derfor er det en god idé at prioritere forebyggelse i forbindelse med graviditet, eller at undersøge de forskellige behandlingsmuligheder.
Forebyggelse og behandling
Der findes forskellige råd til forebyggelsesmetoder, som man kan gøre brug af, hvis man har haft tendens til at få hæmorider ved tidligere graviditeter, eller hvis man er gravid for første gang, og bare gerne vil gardere sig:
- Undgå hård mave ved at spise sundt og drikke meget vand
- Hav gode toiletvaner
- Lav venepumpeøvelser for blodomløbet i bækkenet
Hvis man først har oplevet hæmorider, kan det være svært at slippe helt af med dem blot ved hjælp af disse metoder. Hvis hæmoriden ikke er forsvundet, efter barnet er født, kan man benytte forskellige behandlingsmuligheder. Der findes lindrende medicin i form at forskelle typer salver og stikpiller. De findes både som håndkøbsmedicin og som receptpligtig medicin. Ofte virker medicinen på recept mere effektivt, end det du kan få i håndkøb. Idet medicinen både findes i salver og som stikpille, kan man vælge den type, der passer bedst til behovet. Hvis det er første gang, du oplever hæmorider, skal du kontakte din læge, så I sammen kan finde ud af, hvilken slags behandling, der er bedst for dig.
Hvis hæmoriderne er vokset til en vis størrelse, kan løsningen måske være at fjerne dem kirurgisk. Her er der tale om et mindre indgreb kun med lokalbedøvelse. Den lindrende medicin vil dog altid være førsteprioritet, idet man sjældent vil udføre et kirurgisk indgreb under selve graviditeten, fordi der er en stor mulighed for, at hæmoriden forsvinder, når barnet er født, og trykket på bækkenet dermed løftes.