For mange er graviditeten en glad tid (det meste af tiden), hvor der skal shoppes udstyr og indrettes børneværelse. Udover bivirkninger som bækkenløsning, opkast, hævede ankler og så videre, oplever størstedelen af gravide oplever at få hæmorider. Det er helt normalt. Det er dog de færreste, der ønsker at tale om det i plenum.

Det er ikke emne, der bliver taget op ved brunchen med veninden, fordi mange synes, at det er pinligt og ulækkert. Når personer med hæmorider ikke ønsker at tale om det, kan det betyde, at de går med dem i lang tid. Mange vil hellere holde emnet for dem selv eller eventuelt med lægen. Der er mange årsager til at hæmorider dukker op, men især gravide er udsatte på grund af den proces, man går igennem under graviditeten.

Men på grund af forskellige informationsforums online som mama.dk, baby.dk og min-mave.dk har kvinder hjulpet hinanden med at få brudt tabuet om hæmorider. Det kan begynde med en person, der åbner en debat og spørger ind til, om andre kan hjælpe med gode råd. Det resulterer i, at andre kvinder svarer tilbage med deres erfaringer og problemløsninger. Der vil naturligvis stadig være kvinder, der synes, at det er for pinligt og mærkeligt at tale om, men så kan de forholde sig passive i debatten og stadig få gavn af de forskellige kommentarer og råd.

Hvorfor kommer de?

Når livmoderen og barnet begynder at vokse, bliver livmoderen presset ned mod bækkenet. Presset gør, at blodkarrene kan blive klemt sammen ved endetarmen. Det betyder, at blodet har sværere ved at løbe tilbage til bækkenet. Hæmorider opstår på grund af udvidede blodårer eller udposninger, og derfor er gravide nemt udsatte.

Udover at livmoderen forstørres, oplever rigtig mange gravide forstoppelse på et tidspunkt. Hvad gør man så – man presser hårdere, og det medfører, at hæmoriderne får grundbund til at komme frem.

Hæmoriderne kan komme enten under graviditeten eller under selve fødslen, når kroppen bliver udsat for et ekstremt pres og for mange kvinder i adskillige timer. Det er meget forskelligt, om gravide oplever at få hæmorider. Nogle gravide går igennem deres første graviditet uden hæmorider, men så kommer de til gengæld under den anden eller tredje graviditet.

Gode råd

 

  • Forebyggelse: Forebyggelse er altid en god ide, og du kan selv gøre en betydelig forskel. Hæmorider kommer nemt igen, når man har haft dem første gang. Der er flere effektive metoder, men det generelle gode råd er, at du skal holde din mave og tarmsystem velfungerende.
  • Undgå hård mave: Hvis din krop mangler væske, resulterer det i at afføringen bliver hård og forstoppelse. Forstoppelse betyder, at du skal presse hårdere, når du er på toilet, hvilket direkte kan forårsage hæmorider. Vær opmærksom på, at fiberrigkost og rigeligt med væske spiller en stor rolle. Fibre i form af groft brød, frugt og grøntsager vil give bedre gennemgang i tarmen, så du undgår eller bekæmper forstoppelse. Sørg for at hvile dig og lægge dig, så du tager noget af presset af bækkenet og endetarmen.
  • Toiletvaner: Gode toiletvaner kan have en stor indflydelse på hæmorider, og i bedste fald, kan de helt undgås. Mange (ikke kun gravide, men også mænd) prioriterer ikke at gå på toilettet, når de skal. Mange holder sig, og det er det værste, man kan gøre. Det kan resultere i hård mave, fordi når du holder dig trækkerne tarmene væske ud af tarmene, der gør afføringen hård.
  • Træn bækkenbunden: Bækkenbunden er ofte en undervurderet del af kroppen, især i forbindelse med graviditet, hæmorider og fødsel. Styrkelse af musklerne omkring bækkenet kan hjælpe mod at blodårerne bliver klemt sammen, så der er fri passage for blodet, der derfor ikke samler sig i en udposning.
  • Medicin: Der findes mange lokalbedøvende cremer, der kan lindre irritation og kløe. Du kan prøve med hæmoridecreme fra håndkøb først, og avancere til receptpligtig medicin, hvis førnævnte ikke har en effekt. Som gravid skal du huske at fortælle din læge om alle relevante informationer, da ikke alle gravide kan tåle medicinen og derfor ikke få en recept.