De fleste har nogenlunde styr på, hvordan man går på toilettet. Det er noget, vi lærer fra barnsben, og det er noget, der ligger helt naturligt i os. Vi skal trods alt af med affaldsstofferne i kroppen, når vi har fået noget at spise og drikke, og vores kroppe er arrangeret sådan, at det er gennem afføring.

Sådan er det også med dyrene, så det er noget, der ligger i os, men alligevel er der noget teknik i det at gå på toilettet. Forkert teknik kan betyde, at man lægger unødigt pres på endetarmen, og det kan i sidste ende give hæmorider, hvis man er uheldig.

Man får ikke hæmorider af at presse på en enkelt gang, hvis man har hård mave, men presser man altid hårdt på, når man er på toilettet, kan det over tid udvikle sig til hæmorider, som speciallæge Ole Øder Rasmussen siger til Samvirke.

For at undgå at det er nødvendigt at presse meget på for at komme af med affaldsstofferne, kan man kigge på mange forskellige faktorer, som alle påvirker, hvad der sker nede i tarmene.

Fornuftig kost og gode toiletvaner

Sund mad kan virke forebyggende

Ved at spise fornuftigt og holde gode toiletvaner er man kommet langt. Generelt vil en overordnet god sundhed betyde, at man har mindre risiko for hæmorider, selvom det ikke kan udelukkes, da nogle mennesker genetisk er mere disponeret for det end andre.

Madmæssigt er det en rigtig god idé at spise mad, der er rig på fibre, fordi det er med til at give maven noget at arbejde med, som mange har fået at vide siden barndommen. Fibre er gode til at give afføringen den rigtige konsistens, og samtidig er de med til at få det hele til at glide lidt lettere.

Fibre kan fås gennem de grove grøntsager, fuldkornsprodukter og lignende, men de kan også fås som kosttilskud eksempelvis fra HUSK.

Toiletvaner er lige så vigtige, fordi de lærer kroppen, hvornår den for alvor kan give slip. Hvis kroppen går og er ’bekymret’ for, hvornår den kan komme af med afføringen, bliver det sværere. En rutine som eksempelvis altid at gøre det efter morgenmaden er med til at give kroppen en ro til at give slip og slappe af, og det gør det lettere at være på toilettet.

Hæmorider er små udposninger

Hvis du ikke helt ved, hvad hæmorider er, så er det små udposninger på tarmen, som kan give smerter og i nogle tilfælde blod i afføringen. Hæmorider er som regel ufarlige, men de kan være generende, og derfor skal man selvfølgelig gøre noget ved dem, hvis man har muligheden for det.

Hæmoriderne kan både sidde indvendigt og udvendigt i forhold til selve anus, og der er et par muligheder for at fjerne hæmorider. Den mest almindelige metode til at fjerne indvendige metoder er med en elastik, der spændes rundt om hæmoriden – det fjerner blodtilførslen, og den vil falde af efter nogle dage.

Sidder hæmoriden eller hæmoriderne udvendigt, vil man som regel skære dem af, men det kan give smerter. Nogle er sygemeldte i et stykke tid efter operationen.